В област Сливен броят на болните с респираторни заболявания се задържа на нормални за сезона нива

Броят на болните с респираторни заболявания се задържа на нормални за сезона нива, каза за БТА д-р Николина Иванова, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Сливен. За последната седмица в област Сливен заболяемостта е 47,42  на 10 000 души.

Регистрирани са случаи на грип, като броят им динамично се променя, посочи тя. Към момента не говорим за епидемични нива на заболяемостта, която се проследява всекидневно. При необходимост ще се предприемат необходимите мерки.

За област Сливен 14-дневната заболяемост от COVID-19 към 5 януари е 46,10. Под карантина в момента са 35 души, като от тях 26 са на домашно лечение, а девет пациенти са хоспитализирани. Заболяването не протича твърде тежко. Няма недостиг на легла в лечебните заведения.

Няма много желаещи за имунизация срещу COVID-19, независимо от различните възможности, които са предоставени на гражданите – имунизационни пунктове, РЗИ, мобилен екип и др.

Имунизацията срещу грип е най-добре да бъде извършвана през месеците септември – октомври, за да се осигури максимална защита на организма в началото на грипния сезон, припомни д-р Иванова.

В РЗИ-Сливен не са получавани сигнали за липса на лекарства за лечение на ОРЗ в аптечната мрежа.