В края на януари идва грипна вълна

Към края на януари се очаква да настъпи грипна вълна. За това предупреди проф. Ива Христова, заместник-директор на Центъра по заразни и паразитни болести пред БНТ.

Тя посочи, че грипният вирус закъснява и по начало очакванията на специалистите са грипната вълна да бъде доста по-ниска.

За предстоящото пристигне на ваксината на Moderna днес, проф. Христова обясни, че я. Различията с другата ваксина са малки, в стабилността на ваксината и за нейното съхранение. Moderna е стабилна до 6-7 месеца на минус 15 до минус 25 градуса за разлика от „Пфайзер“. Ваксината на Moderna ще бъде стабилна до един месец в хладилник. Извадена от хладилника, тя ще бъде стабилна до 12 часа.

Ваксината няма да се разтваря и основната разлика е в количеството на микрограмите. Отново ще има преваксиниране но не на три седмици, а на четири седмици с ваксината на Moderna.

Проф. Христова увери, че за ваксината на Moderna няма да има различия между мъж, жена и различните заболявания. Хронично болните хора също могат да използват ваксината на Moderna.

Ваксината на „Астра Зенека“ е с така наречената векторна ваксинация. Още продължават изпитвания по нея и се очаква скоро тя да добие лиценз.

Остава открит въпросът за още ваксини, които ще влязат в разрешителни списък за ваксинацията.

Проф. Ива Христова посочи, че е много рано да се каже дали коронавирусът ще се разпространява след поставената ваксина. Ваксинирането ще намали многократно обаче разпространението му, увери тя.