В края на третата COVID-19 вълна сме, заяви проф. Кантарджиев

Снимка: БТА

Категорично в края на третата вълна сме и тя беше предизвикана от налагането на британския вариант на COVID-19, който е доста по-заразен“. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ, цитиран от News.bg.

Само британският вариант е разпространен в нашата страна, но се търсят и останалите. В нашата страна не сме доказали останалите варианти на вируса, увери той.

Третата вълна отминава и с днешна дата заболеваемостта на 14 дни е под 170 на 100 000 души. Благодарение на мерките успяхме да постигнем едно бавно нарастване на случаите, което доведе до там, че системата на здравеопазване не се натовари, доволен е проф. Кантарджиев.

За разлика от ноември сега случаите бавно намалявали и за разлика от декември благодарение на мерките случаите бавно започнали да намаляват.

Не трябва да се събират на закрито много хора, винаги да има проветрение и да се носят маски, когато човек контактува с останалите, посъветва медикът.

Проф. Кантарджиев е доволен, че здравните власти се справили с много по-леки мерки.

По отношение на ваксината на Pfizer/BioNTech и за това дали тя е безопасна, проф. Кантарджиев уточни, че е доказано, че ваксината на „Пфайзер“ е безвредна за младите. Той е смутен, че темата с коронавируса и ваксините се политизирала.

Трябва да се свикне, че опитни хора трябва по един добър начин, благосклонно към обществото да обясняват нещата. Хората трябва да се успокояват и да им се обяснява, настоя той.

Обмисля се възможността ваксините да бъдат доставяни по места, което щяло да затрудни РЗИ. С РНК ваксините се изгражда по-бързо имунитетът, отколкото с векторните ваксини. Обикновено при векторните ваксини оплакванията са при първата ваксинация, докато при РНК ваксините оплакванията са при втората игла, обясни проф. Кантарджиев.

Около 5 до 10% от хората не изграждат имунитет, което е при всички ваксини, поясни той. 

Според него по политически причини все още я няма векторната ваксина „Спутник V„. Всяка ваксина, която действа и е регистрирана е добре дошла за обществото, увери проф. Кантарджиев, който допълни, че нашата страна е единствената, в която хората могат да избират ваксини.

40 000 души в България, ваксинирани с „Астра Зенека“ се чувстват добре, но РНК ваксините остават предпочитани.

Той се надява в края на лятото да имаме колективен имунитет, ако не се яви биологичен проблем, но трябва да спазваме мерките с носенето на маските.

Между първата и втората ваксина доста хора се разболели, което било нормално. Хората трябва да се пазят между първата и втората ваксинация и да спазват мерките, призова той.

Витамин Д намалява възможността от заразяване с COVID-19.

За работата на НОЩ, проф. Кантарджиев заяви, че здравните власти не взимат заплати и хонорари за работата си в щаба. „Всичко това сме го правили в рамките на служебните си задължение, а работата беше много“, призна той. Натрупала се умора, но все още стресът държи здравните власти.