В „Качулка“ нападнаха телевизионен екип

В селище „Качулка“ край Сливен, което се оказа поредното огнище на коронавируса, не личи да има карантина.

Припомняме, че там, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост, има 54 случая на заразени с вируса, като от тях 42 са медицински сестри и санитари, а 12 са потребители.

Въпреки ситуацията достъпът до селището е свободен, няма табели, че селището е под карантина.

Част от персонала обаче се оказа недружелюбен към въпросите на NOVA защо е отворено селището.

Агресивен мъж, който отказал да се представи, нападна екипа на теливизията и изхвърли микрофона на репортера.

От администрацията на дома пък не са открити за коментар.

Продължава тестването на потребители в Дома за хора с умствена изостаналост.

Според РЗИ тестовете на персонала са приключили.

„В момента заведението функционира с персонал, който е с отрицателни PCR тестове и с лични предпазни средства. При ситуация, когато персонала няма да достигне , ще бъдат взети служители от други социални заведения”, каза д-р Николай Боскович РЗИ-Сливен.

Работещите в „Качулка” не крият, че са притеснени от огнището на зараза. „Много, много съм притеснена. Спазват се мерките, ей сега си дезинфекцирах ръцете. Има дезинфектант, еднократни ръкавици за различните блокове. Хората са затворени, не са смесват. Хранят се в индивидуални кутийки”, каза Атанаска Тарлова.

Спешно се търсят три медицински сестри и седем хигиенисти за Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост на селище „Качулка“ за един месец.

Те ще изпълняват задълженията на част от персонала заради установените случаи на коронавирус. Заплатата е 1 000 лева. Поемат се транспортните им разходи, издаването на медицинска книжка и PCR-тест преди да започнат работа.

Подаване на документи – гише №8 в Центъра за административно обслужване на граждани в Община Сливен. Информация на телефони в 044/ 611-122, 0879/ 599-076. Към момента е изготвен график на персонала, който обслужва потребителите.

Продължава дезинфекцията на блоковете и общите части около тях. Периметърът ще се разшири и ще обхване спирките и критичните точки в селата, от където са хората от персонала – Бяла, Новачево и Градско.