В изба „Едоардо Миролио“ зарязаха лозята, в област Сливен стопаните на 2930 хектара лозя посрещнаха празника

На Трифон Зарезан зам. областният управител Пепа Генчева бе гост на винарска изба „Едоардо Миролио“ в новозагорското село Еленово, където се състоя празнично зарязване на лозята.  От името на областния управител Веселин Вълчев тя поздрави собственика и служителите с Деня на лозата и виното и благодари на италиянския пердприемач с български паспорт за приноса му в развитието на региона.

Избата в Еленово е създадена през 2002 г. с близо 220 хектара земя на склона „Св. Илия“ в селото. Цикълът на производство обхваща всички технологични процеси – от началната преработка на гроздето до бутилирането на виното. От 2013 г. избата притежава сертификат за био лозя.  На празника гости бяха зам.председателят на парламента Ива Митева, кметът на община Сливен Стефан Радев, ръководителите на Изпълнителната агенция по лозата и виното, на Националната лозаро-винарска камара, представители на бранша.  Камарата, сред чиито 29 членове е и изба „Едоардо Миролио“, бе организатор на събитието.

Трифон Зарезан в област Сливен посрещнаха стопаните на 2 808,4 хектара плододаващи винени сортове лозя и на 122,71 хектара десертни  сортове, съобщиха от областната администрация по оперативни данни на Областната дирекция „Земеделие“. Информацията на земеделското министерство сочи, че близо 34% от площите с лозови насаждения и 25 % от стопанствата в страната се намират в Югоизточния район, който обхваща областите Сливен, Стара Загора, Ямбол и Бургас.