„В и К“ в Сливен ще трябва да погаси стари задължения от над 5 млн. лева, за да съфинансира най-големия европроект в областта

130 млн. лева с ДДС ще бъдат инвестирани в нова В и К – инфраструктура в Сливенска област. По-голяма част от средства са предвидени за Сливен.  Това е най-големият европейски проект, който ще бъде изпълнен на територията на града и общината, заяви кметът Стефан Радев. Водоснабдителното дружество, в което държавата е мажоритарен собственик, е бенефициент на проекта. Вече са приключили процедурите за избор на изпълнители на строителството. Текат сроковете за сключване на договорите.

„В и К – Сливен“ трябва да участва в проекта със съфинансиране от 15 млн.лева. Дружеството има намерение да тегли кредит за тази цел, водят се разговори. За да се случи това обаче, трябва да бъде решен проблемът със старите задължения на фирмата, обясни Радев. Става дума за наследени задължения отпреди 13-14 години, по които са извършвани плащания от сегашното управление на дружеството. Към момента те възлизат на 5 млн.лева. Кметът на Сливен заяви, че има съдействие от МРРБ и визия за решение.

По някаква ирония, осъществяването на проекта ще започне към края на поредицата от три сушави години. Такова засушаване Сливен не помни, откакто през 1987 година е построен язовирът за питейни води „Асеновец“. Заради липсата на валежи и за да няма воден режим, са включени помпените съоръжения, с които се подава вода от Тунджа в мрежата. В резултат на това разходите за ток на дружеството скочиха 2,5 пъти. Те не са калкулирани в цената на питейната вода.

По европроекта се предвижда изграждането на нова инфраструктура. Петхилядният кв.“Речица“ за първи път ще има канализация, а новата, модерна пречиствателната станция ще бъде свързана с мрежата на Сливен и най-после ще заработи.