В Европа се разпространява петиция за пълен локдаун

В Европа се разпространява петиция с призив за пълен локдаун заради разпространението на COVID-19. Жертвите по света вече надхвърлиха 2 милиона души.

През изминалата седмица Великобритания постави нов черен рекорд на починали от коронавриус. Затова от понеделник Обединеното кралство се готви да засили граничния контрол и да затвори всички така наречени „пътни коридори”, за да се защити от всички непознати нови щамове на COVID-19, предава Нова Телевизия.Заради британския щам Франция планира масово тестване на деца за COVID-19. Оказа се, че в тази европейска държава вирусът се разпространява по-бързо и сред най-малките.

Междувременно Австрия въведе задължителна онлайн регистрация преди влизане в страната. Там тече и масово тестване на населението. А в Гърция ваксинираните ще получават по-лесен достъп до морето през лятото. Сертификатът вероятно няма да е задължителен, но с него няма да се изискват тестове за COVID-19.

Испанските власти обсъждат въвеждането на тотален локдаун. Причината е натисът върху болниците заради големия брой новозаразени с коронавирус в страната.

Нови ограничения въвждат от днес в няколко области на Испания. В Андалусия, където се намирам в момента се въвежда полицейски час от 20:00 вечерта до 6:00 сутринта.Никой няма право да излиза без уважителна причина. Ресторантите тук затварят в 18:00 часа. Това е и новият час на затваряне на магазините, които не са от първа необходимост.

Тези за хранителни стоки трябва да преустановят работа в 20:00 часа. Учениците обаче продължават да посещават училище. Темата за готвения тотален локдаун скара властите на регионално и национално ниво. Правителството не иска да налага повече ограничения, защото бюджетът не може да издържи да подпомага затворени сектори.

От друга страна здравната система в отделни райони е претоварена и това кара местните власти да налагат локални по-строги ограничения. Тук хората са свикнали да живеят с мерките и да носят маска на открито.

Те не се притесняват да посещават ресторанти и кафенета, особено сега, когато температурите през деня са около 18 градуса, а времето е идеално за разходка на открито.