В детска градина в Сливен отглеждат издънка на Стария бряст

В Детска градина „Елица“ в Сливен децата отглеждат издънка на символа на града – Стария бряст, която те засадиха през миналата година в просторния двор на детското заведение. В корените му е положена капсула на времето с послание за бъдещите поколения, които ще дойдат в детската градина. Децата знаят, че той е символ на техния роден град. Това съобщи БНР-Стара Загора.

„Да обичаш и да пазиш красивата ни природа, започва от примера на семейството, но при нас възпитавеме децата да я пазят и да се грижат за нея още от първа група. Дворът ни е 15 дка и в него имаме брезова горичка, малка овощна градина, билкова спирала. Част от насажденията са по проекти, а екологичното направление на обучение е насочено към формиране на екологична култура и съзнание, екологично поведение и  познаване на екологичното законодателство. Децата сами засаждат и отглеждат лук, чесън, грах и различни билки“, разказа Ирина Дюлгерова, директор на детската градина. 

Децата, учителките и родителите участват активно и в Седмицата на гората. „Две от децата от четвърта група са спечелили първа награда за разказ и за рисунка в конкурса „Заедно да опазим гората“ на Природен парк „Сините камъни“ за детско и ученическо творчество, посветен на Националната седмица на гората. Почти всички се включиха в екоденя за почистване на двора, окопаване и варосване на засадените дръвчета“,  изброява инициативите посветени на Седмицата на гората.

Шестгодишните Даная Генова и Станислав Динков разказват, че трябва да засаждаме дървета и да се грижим и да ги пазим, защото благодарение на тях дишаме чист въздух, те са дом на птиците и помагат рекичките да не пресъхват. „Ще засадим 5 дървета в нашия двор. Нашите приятели от парк „Сините камъни“ ни помогнаха да засадим издънката на стария бряст, а сега ще ни помогнат да засадим и червен дъб“, споделят Даная и Станислав.

Разговорът с 6-годишните Даная Генова и Станислав Динков и директора на ДГ“Елица“ в Сливен за участието им в  Седмицата на гората, чуйте на този линк: https://bnr.bg/starazagora/post/101627491/v-detska-gradina-v-sliven-otglejdat-izdanka-na-staria-brast