В Деня на Ботев, МГЕРБ подготви информационни табла с видни сливенци

Младежката организация на ГЕРБ (МГЕРБ) подготви табла, в които са включени 32 снимки и информация за емблематични личности родени в Сливен, оставили трайна следа в българската история, изкуство и литература. Таблата са поставени на различни места в центъра на Сливен. Инициативата е по случай 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

„Още през първите столетия на османското владичество Сливен и Сливенският край се превръщат в средище на хайдушкото движение – една от най-обичайните форми на съпротива против турското робство. Това поражда славата на Сливен като град на стоте войводи. Като наследници на хората, дали живота си за България, ние сме длъжни да ги помним и да разпространяваме делата им“, заявиха младежите.

Част от имената на войводите са Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Златьо войвода, Алтънлъ Стоян войвода, Георги Трънкин, Георги Икономов, Стоил Войвода.

Включени са и възрожденците Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович, Сава Доброплодни, Димитър Добрович и други.

Това е малка част от личностите, родени в Сливен, и оставили трайна следа в българската история, изкуство и литература. Целта ни е да се популяризират и помнят техните имена, категорични са младите хора от ГЕРБ.