В четвъртък симфониците на Сливен закриват с концерт 90-я си творчески сезон

В четвъртък, 22 Юни, от 18:30ч. в зала “Сливен” ще бъде закриването на 90-тия юбилеен творчески сезон на сливенските симфоници. В програмата на събитието ще чуем виртуозния Концерт за виолончело и оркестър No.1 в до мажор, от Йозеф Хайдн.

Солист ще бъде доц. д-р Атанас Кръстев, българският виолончелист с най-богата и разностранна артистична дейност. Той е носител на над 15 първи и извънредни награди от международни конкурси, и множество признания за високи постижения в музикалното изкуство като Награда на Министерството на културата, “Кристална лира” (2007 и 2012), Награда “Златна муза”, Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), 2014, Награда „Златен век” (2018)и др.

Концертирал е в Австрия (Виена), Франция (Париж), Холандия (Алкмаар и Берген), Италия (Венеция и Сиена), Испания (Мадрид, Сантандер, Толедо), Русия (Москва), Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия (Рио де Жанейро, Сао Пауло) и много други, както и на всички отговорни български подиуми и фестивали.

Програмата включва и легендарната Симфония No.3 “Ероика” от Лудвиг ван Бетовен, която е първият шедьовър на композитора и отбелязва края на един период на търсене на собствен език и изразителност.
В „Музиката на западната цивилизация” Пол Хенри Ланг описва симфонията така: “Едно от най-неразбираемите дела в изкуствата и литературата, най-голямата самотна крачка е направена от един-единствен композитор в историята на симфонията и в историята на цялата музика”.

Първоначалното посвещение на симфонията е на НаполеонБонапарт, но когато той се провъзгласява за император, Бетовен изразява разочарованието си: „Той не е нищо повече от един обикновен човек. Сега той ще погази всички човешки права… той ще се превърне в тиран”.
През 1806 симфонията получава названието „Голяма героична симфония в памет на един велик човек”, който вече не е Наполеон, а въображаемият герой, олицетворяващ идеите на композитора.

Билети на касата на зала СЛИВЕН, в офисите на EasyPay и онлайн на epaygo.bg