В Бургас откриват изложба с шедьоври на Пикасо

Шедьоври на един от знаменитите творци на 20-и век Пабло Пикасо ще бъдат показани пред широката общественост в Бургас днес. Интересните експонати са подредени в Културния център „Морско казино“ и са част от изложбата „347 Suite“. Тя ще представи 50 селектирани произведения. Откриването ще е от 19:00 часа. Експозицията се организира от Община Бургас, в партньорство с Музея за изкуство и история в Женева.

Община Бургас ще направи жест към всички посетители, решили да разгледат експозицията в първия ѝ ден. Тогава входът ще бъде свободен. Ученици от художествените специалности „Сценичен костюм“ и „Рекламна графика“ ще влязат в ролята на музейни служители и ще запознават гостите с интересни факти от биографията на художника и гостуващата изложба.

Изложбата „347 Suite“ представлява най-голямата серия от офорти на Пикасо. Нейните куратори са Марк-Оливие Уолър, директор на Музея за изкуство и история в Женева, и Стефан Стоянов, галерист и куратор, който работи с едни от известните представители в света на съвременното изкуство.

Художествените творби са създадени от Пабло Пикасо между 16 март и 5 октомври 1968 година, със сътрудничеството на майсторите печатари Алдо и Пиеро Кромелинк. Пикасо не е дал име на поредицата, но я е посветил на своя приятел – поета Джейми Сабартес.

Експозицията „347 Suite“ ще работи без почивен ден до края на лятото.