В България реставрираха капитализма, а в САЩ 75 % не мислят, че той носи нещо добро за обществото

В България през последните три десетилетия бе наложен периферен капитализъм, който разграби и унищожи огромната част от построеното при социализма, смачка науката, културата, образованието, здравеопазването. Този капитализъм е неолиберален като американския, представян като най-висшето състояние на историята, но същевременно е периферен, защото от страната ни изтекоха гигантски ресурси към развитите западни държави. Паралелно с това е компрадорски, защото политиците следват повече интересите на „големите началници“, а не на своята страна. Той е и клептократски, т.е. крадлив капитализъм, защото голяма част от новопоявилите се капиталисти натрупаха богатство чрез грабежа на собственост, принадлежала на милиони българи.

В САЩ капитализмът не е периферен. С множество механизми  той  е извлякъл и извлича гигантски ресурси от целия свят, включително от България. Не е и компрадорски, тъй като неговите политици не обслужват чужди държави, а собствения си капитал и благополучие. Въпреки това обаче, оказва се, този капитализъм е недолюбван от американците.

Това се вижда от оповестено тези дни социологическо изследване в САЩ, според което едва 25 % от американците смятат, че съществуващата форма на капитализъм за нещо добро от обществото. Мнозинството от американците искат промяна на съществуващата система, която лишава труда от права. Около 70 % от американците смятат, че наемните работници трябва да имат право на болнични поне до 14 дни. Голямата част от тях говорят, че  в много сфери заплащането на работещите е недостатъчно. Призовават за реформи, променящи здравната система по посока на здравна осигуреност на всички американци, по-високо заплащане, повече човешки права.

Всъщност опасността, пред която е изправен този капитализъм, бе видяна дори от американските милиардери. През 2014 г. милиардерът Ник Ханауер написа: „Революциите, също като фалитите, стават бавно и после много бързо. Един ден някой се самозапалва, после хиляди хора са на улицата и преди да разберете какво става, цялата страна гори. И ние няма да имаме време да стигнем до летището, да скочим на частните си самолети и да отлетим за Нова Зеландия.“ Поради това и вижда пред себе си  „разгневена тълпа с вили…Идва за нас, плутократите“. Друг милиардер – Рей Далио, основател на хедж фонда „Бриджуотър Асошиейтс“ наскоро, заяви, че „американската мечта не съществува“ и предупреди, че „цялата икономическа система на капитализма би могла да се разпадне“.

Не само милионите американци, но и умните милиардери видяха опасностите. „Разгневената тълпа с вили“ в момента се носи из американските градове, пали и руши. Чрез съвременните комуникации влияе на тези, които се чувстват пренебрегнати, сегрегирани и експлоатирани и в Европа, и в останалата част на света, където също вървят протести.

Системното убийство с помощта на Covid-19, поради неолиберализацията на здравната система, вече на около 122 000 американци и безработицата на десетки милиони оставя без доходи огромно количество хора. Това неизбежно води до нарастване на критичността към съществуващата система и обяснява и невижданите досега мащаби на протести и разрушаване на паметници в размери, сходни с тези, с които нашенските „демократи“ унищожаваха паметници и сменяха имена на улици и градове в страната ни по време на налагането от тях на днешната форма на американизиран неолиберален капитализъм.

 

Автор: Васил Проданов

Източник: 24may.bg