В 44 секции в област Сливен ще се гласува с хартиени бюлетини, в 248 – с машини

Организацията на предстоящите парламентарни избори бе тема на среща на областния управител Минчо Афузов с председателя на РИК – 21 Росица Тодорова и началника на отдел „Охранителна полиция“ в ОД на МВР комисар Станимир Колев. В нея участваха още гл. секретар на областната администрация Кирил Аврамов, директорът на „Информационно обслужване – клон Сливен“ Христо Апостолов, зам. председателите и секретаря на РИК, съобщиха от областната администрация.

„Активната  работа за организирането и провеждането на прозрачни и честни избори продължава.  Мога да споделя, че гл.секретар на областната администрация Кирил Аврамов, председателят на РИК Росица Тодорова и комисар Станимир Колев са в много добра координация. Това са първите избори, които са почти изцяло с машини. Трябва да осигурим достатъчно информация и условия, за да може всеки спокойно да упражни правото си на глас“, коментира областният управител.

В 248 секции ще се гласува с машини, съобщи Росица Тодорова. Тези секции ще разполагат и с хартиени бюлетини, които ще се използват в случай, че машинният вот стане невъзможен заради технически проблем. В 44 секции в най-малките населени места, където гласоподавателите са под 300, гласуването ще се извърши с хартиени бюлетини – по 18 секции в общините  Сливен и Нова Загора, 6 – в община Котел и 2 – в община Твърдица /списък на секциите, където ще се гласува само с хартиени бюлетини – в прикачения файл/.

Ще бъдат изготвени графици и направления за доставянето на изборните материали в секциите на 10 юли.  Хартиените бюлетини и машините за гласуване ще бъдат предадени заедно в секционните комисии, като приемането ще бъде извършено от членове на поне три политически партии и коалиции.  Ще бъде осигурена полицейска охрана на всички места, където се гласува, от приемането на бюлетините и машините и запечатването на изборните помещения до края на изборния ден на 11 юли.

От Районната избирателна комисия са внесли официално питане в ЦИК относно възможността да бъдат осигурени симулационни машини за обучение на гражданите. Очаква се отговор.