Утре обявяват първия конкурент на Стефан Радев за кмет на Сливен

Минчо Афузов посреща в избата си евродепутатът Петър Витанов, опозиционер на Корнелия Нинова, и Атанас Зафиров - един от най-верните й хора, 2021 г.
Граждански инициативен комитет „Да си върнем Сливен“ организира утре пресконференция, на която ще обяви кандидатурата си за кмет на община Сливен.
Така напрактика ще бъде дадено начало на неофициалната надпревара, която ще предшества официалната кампания за местни избори през есента.
Според запознати кандидатът на „Да си върнем Сливен“ ще бъде Минчо Афузов, два пъти Областен управител на Област Сливен, излъчен от служебни правителства.
Минчо Афузов е известно име в Сливен с авторитет в обществените и бизнессреди.
Той бе и сред лицата на БСП и лявото преди да настъпи разрив с местното ръководство на социалистите преди няколко години. Разривът съвпадна и с девалвацията на БСП като цяло в региона, което спести на Афузов политически негативи.
Политическите послания и обществените изяви на Минчо Афузов говорят за съпричастността му към т.нар. орбита от лица около на президента Румен Радев, които има амбицията да продължи влиянието си освен в изпълнителната власт на национално ниво, и в местната власт и самоуправление.
Афузов, ако се потвърдят информациите за утрешното му издигане като кандидат за кмет, може да бъде добър опонент на настоящото управление на Общината по важни за обществеността теми – икономическо развитие, градска среда, инфарструктура. Той върна и наколко важни за управлението на ГЕРБ-СДС решения на Общински съвет – Сливен. Открити сблъсъци между Областна управа по негово време и Общината имаше по темата за ВиК – проекта, която в момента е основният обществен дразнител.
Като областен управител той е бил и пряко ангажиран в процеса на организиране на избори в Сливенско.
В същото време Минчо Афузов е разчитан от местни фактори като политически непоследователен и непредсказуем. Афузов ще попадне и в противопоставянето в ляво на национално ниво – Корнелия Нинова срещу президентската „Левица“. Той не може да разчита на твърдия електорат на БСП, а най-вероятно ще стъпи на новосъздадената лява формация „Левицата“ с местен лидер Стефан Пасков, подкрепян от националния авторитет на старите муцуни, сменили няколко партии – Румен Петков, Костадин Паскалев, Мая Манолова, Георги Кадиев. На предишните парламентарни избори резултатът на „Левицата“ в Сливен едва достигна 1600 гласа, но в областта.