Установен е случай на Африканска чума по свинете до Сотиря

Първи доказан случай на африканската чума по свинете е регистриран в Сливен. Това съобщи Петър Байчев, член на земеделски съюз „Хаджи Димитър“, информира „Фокус“.

По думите му заразеното мъртво прасе е открито миналата седмица по пътя за близкото до Сливен село Сотиря, а в събота са станали известни резултатите от взетите проби.

Земеделецът заяви, че има нещо съмнително в находката. „Болните от чума прасета търсят вода, и е странно как трупът се е озовал на безводния път. Ако става въпрос за саботаж, това е много тревожно. В Сливен има няколко големи свинекомплекса, и ако заразата се разпространи, всички животновъди, а и не само, ще пострадат сериозно“, коментира Петър Байчев.

Заради aфриканската чума по свинете вече е поскъпнало и свинското месо, а това неизбежно ще оскъпи и продукцията от него. „При нас увеличението е само с 5 стотинки, но ние поддържаме ниска печалба. Как ще реагират останалите, не мога да прогнозирам“, заяви Байчев.

В момента цената на килограм свинско живо тегло се търгува на 2.90 лв., докато преди навлизането на чумата е била 2.60 лв.