Управляващите предлагат изсичането на 3 млн. и 700 хил. декара български гори, алармира БСП

Скандален законопроект, внесен от ВМРО,  предлага изсичането на близо 3 милиона и 700 хиляди декара гори, като това са близо 10% от всички български гори. Разкритието направи депутатът от БСП Румен Георгиев, член на комисията по земеделие, в ефира на BGonAIR.

По-рано, по време на заседание на комисията по земеделие, социалистът поясни, че с този скандален законопроект се създава реална възможност за изсичането на близо 3 млн. 700 хил. декара гори. Той алармира, че близо 1/3-та от тези гори са с възраст над 50 години, а в общини като Медковец, Кнежа, Никопол и Долна Митрополия тези гори са над 50% от наличните в района.

“В комисията по земеделие и храни са постъпили над 300 писма, становища, позиции от граждани, асоциации, НПО срещу този антибългарски законопроект“, категоричен бе Румен Георгиев.

„Интересно е да се отбележи, че миналата седмица бе направен опит това скандално предложение да мине през друг закон – Законът за рибарството и аквакултурите. За съжаление на управляващите законопроектът на ВМРО бе отложен отново скандално поради липсата на нотификация на Европейската комисия“, обърна още внимание депутатът.

Той разясни, че към момента Законът за запазване на селскостопанското имущество дава право на общините да разрешават отсичането на до 5 дървета с разрешение на кмета и над 5 дървета с разрешение на началника на управление „Земеделие“.

„Сега със законопроекта на ВМРО се дава право на всички кметове да разрешават поголовно изсичането на горите върху земеделски земи без никаква отчетност, без контрол и без правила. Нарушава се изцяло и Европейското екологично законодателство“, коментира Румен Георгиев.

Депутатът от БСП припомни, че е порочна практика на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти да правят лобистки промени през преходни и заключителни разпоредби в друг закон, като и този случай е такъв.