Управляващите обмислят намаляване на ДДС и за книгите

Освен за заведенията за обществено хранене от началото на следващата година намаляване на ДДС от 20 на 9% ще има и за книгите, каза днес премиерът Бойко Борисов на брифинг в парламента. Той уточни, че за тях мярката няма да е временна, а постоянна.

„Отдавна го обмисляме това, сега имаме възможност да го направим с един законопроект. Така ще опаковаме храната на хората и едното е храна, и другото – духовна“, обясни премиерът.

Ако двете предложения минат, това ще е първият случай от много години насам, когато управляващите се съгласяват да отстъпят пред искания за намаляването на ДДС. Причината е, че този данък е основният източник на приходи в бюджета. Освен това отстъпката за една сфера води автоматично до сходни искания от други сфери на бизнеса.

Премиерът не скри, че финансовият министър Владислав Горанов е категорично против да се намалява ДДС. Борисов обаче уточни, че решението е политическо.

На въпрос дали има доверие на финансовия министър премиерът обяви, че му вярва, но той не му е началник и ако е недоволен, може да си подаде оставката.

Намаленият от 20 на 9% ДДС за заведенията ще се прилага в рамките на една година. След изтичането й данъкът може да се върне на сегашните нива, ако приходите са по-ниски, каквито са прогнозите на финансистите.

„Според колегите ще загубим 150 млн. лева за година, ресторантьорите обаче твърдят, че приходите ще се повишат заради изсветляването на сектора“, уточни Бойко Борисов. Той очаква да види и намаляване на цените в заведенията с колкото е намален и данъкът – 11 пункта, в заведенията. Според Борисов от намаляване на ДДС за книгите годишно бюджетът ще се лиши от около 12-13 млн. лева.