Университетската болница в Бургас има нова апаратура за прецизна диагностика на хора със слухови проблеми

Университетската болница в Бургас вече разполага с нова апаратура за прецизна диагностика на хора, които имат проблеми със слуха, съобщиха днес от пресслужбата на лечебното заведение. За БТА оттам уточниха, че тя е осигурена благодарение на общината в крайморския град, вече е монтирана и предстои да започне да се използва.

Апаратът за изследване на евокирани (предизвикани) потенциали измерва електрическата активност на мозъка в отговор на различни стимули – допир, зрителни и слухови дразнения. По този начин лекарят получава много точна информация има ли и до каква степен е увреден слухът на пациента.

Отделението по УНГ-болести в болницата вече премина на най-високо ниво – Клиника. Неин ръководител е доц. д-р Даниел Петков. В клиниката работят четирима специалисти по отоларингология, като вече има възможност да се извършва и обучение на студенти и специализанти.

Лекарите извършват пълен обем дейности – диагностика, консервативно и оперативно лечение, включително операции с много голям обем и сложност. Преди две години бе въведена и кохлеарна имплантация, като центърът е единствен за Югоизточна България. Този тип интервенции вече се извършват регулярно в болницата, като се работи както с деца, така и с възрастни пациенти.