Украинският външен министър в българския парламент: Който не помага на Украйна, помага на Русия. Искаме оръжия!

Тези, които не помагат на Украйна, помагат на Русия, заяви в кулоарите на Народното събрание външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който се срещна с депутатите от комисията по външна политика в българското Народно събрание, както и с председателя на парламента. Заедно с него беше и външната министърка Теодора Генчовска.

Той потвърди, че е поставил въпроса за военно-техническа помощ за Украйна на срещите си у нас и добави, че правителството и парламентът на България отлично знаят какви са исканията на Украйна, защото Киев е дал един и същи списък на всички страни членки на НАТО, който е получила и нашата страна.

„Но ние се отнасяме с уважение към политическата ситуация в България и оставяме на парламента и на правителството да вземат решение как и кога да помогнат на Украйна“, вметна той. В същото време украинският външен министър подчерта, че страните, които не изпращат оръжие на украинците, са на страната на Москва.

„Но бих искал да кажа на всеки, който изпитва колебания относно помощта за Украйна: тези, които не ни помагат днес, те помагат на Русия“.

От своя страна външната министърка Теодора Генчовска коментира, че въпросът за военната помощ за Украйна е бил обсъден на срещата между Кулеба и Кирил Петков. Тя самата не е присъствала на разговора. „Обсъденото във Външно министерство не включваше тази тема“, заяви Генчовска пред медиите в парламента.

Генчовска отбеляза, че има две проекторешения за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, внесени в Народното събрание от ГЕРБ-СДС и от „Демократична България“, и на срещата на Кулеба с външната комисия е била изразена позицията на вносителите на тези предложения. „Към настоящия момент в Министерският съвет не е поставян въпросът“, допълни Генчовска.

Самият Кулеба, попитан за разговора с Генчовска и военната помощ, избегна директен отговор и наблегна на дипломацията.

„Нека го кажа така – понякога се налага да бъда дипломат, доволен съм от срещите с вашия външен министър, премиер и президент. България е направила много политически по отношение на европейската интеграция, вие се отнасяте много добре с нашите бежанци, а това е нещо, което много ценим“, каза той.