Удивително нехайство показа ЕНП, заради нея няма да има №21 в бюлетината

Сливналийката Валентина Филаделфевс наследи поста Председател на ЕНП от Мария Капон

Изумително нехайство демонстрират политиците по отношение на изборите. Вчера стана ясно, че Единна народна партия (ЕНП) не е регистрирала нито една листа с кандидати за предстоящите парламентарни избори. Въпреки това, от формацията са участвали в жребия, с който се определят поредните номера в бюлетината за участниците във вота.

Сега Централната избирателна комисия (ЦИК) се принуждава да прескочи №21 в бюлетината, който ЕНП получи при жребия.

ЕНП, чиито Председател е слидвналийката Валентина Филаделфевс, участваше в коалицията ИБГНИ, която влезе в двата кратки парламента миналата година. На изборите през ноември обаче коалиция се срина, отпадна от Народното събрание и впоследствие се разпадна.

За предстоящите избори на 2 октомври ЕНП се съюзи с движение „Ние идваме”, което се оглавява от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов – също бивши участници в ИБГНИ. Наскоро обаче двамата обявиха, че се отказват да участват във вота – решение, което се споделя от ЕНП.

Партията обаче не е подала искане до ЦИК да се отмени регистрацията й за изборите, каквато е процедурата в такива случаи. Затова комисарите са я включили в жребия, който изтеглиха вчера. Така ЕНП е получила №21.

Междувременно, в ЦИК са разбрали, че няма подадени и регистрирани листи с кандидати от формацията. Говорителят на комисията Росица Матева съобщи на брифинг, че №21 няма да фигурира нито в електронните, нито в хартиените бюлетини. „Няма да се оставя и празно място в бюлетината, просто няма да имаме №21”, обясни Матева.

Няма съмнение обаче, че мнозина, които не са наясно със случая около ЕНП, ще забележат липсващия номер и ще приемат, че има нещо нередно с бюлетината. На практика това е така.