Удължиха грипната ваканция в Стара Загора до 31 януари

Снимка: Pixabay

Грипната епидемия в област Стара Загора се удължава до 31 януари включително. Това съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция в града д-р Ваня Карабойдева. Тя допълни, че предложението вече е утвърдено от Министерството на здравеопазването.

За периода от 24 до 27 януари са преустановени учебните занятия в присъствена форма в училищата на територията на област Стара Загора, но от Регионалното управление по образование трябва да решат дали учениците да минат в дистанционна форма на обучение или да бъдат в грипна ваканция.

Заболеваемостта oт грип и остри респираторни заболявания в област Стара Загора за последните седем дни – от 16 до 22 януари, е 312,2 заболели на 10 хиляди души население, показва публикуваната на официалната страница на здравната инспекция статистика. Toва е леко понижение в сравнение със стойностите от предходната седмица, когато регистрираните заболели бяха 312 на 10 хиляди души.

По време на грипната епидемия в областта се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; всички профилактични прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в АПМП; свижданията в лечебните заведения. Допускат се изключения в ситуации на терминално болни.

Здравните власти посочват, че ще се провежда стриктен всекидневен филтър в детските заведения, като деца със симптоми на остри инфекциозни заболявания не се допускат в детското заведение. Прави се засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и др. и проветряване на помещенията на всеки час. Всички лица, когато се намират в лечебни и здравни заведения, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.