Удължават срока за плащане на сметките за ток

10-дневният срок, в който битовите потребители могат да разсрочват сметките си за ток, ще бъде удвоен. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг, на който бяха представени предприетите мерки от страна на трите ЕРП-та по време на извънредното положение в страната, въведено във връзка с COVID-19, Novini.bg.

Припомняме, че от БСП предложиха мораториум за плащане на сметки в извънредното положение. Министър Петкова коментира предложението с думите: „Това е едно доста опасно, рисково предложение. Можем да стигнем в ситуация, в която популизмът да стане стане по-страшен от вируса“.

От страна и на правителството и на бизнеса, са подготвени мерки, за да се удължат сроковете за плащане на сметките. Решихме 10-дневният срок за разсрочването да бъде удвоен. Ако това се налага, този срок може да бъде удължен и допълнително. Хората трябва да бъдат спокойни. Но да се говори за преустаноявавне на плащанията, това ще доведе до една междуфирмена задлъжнялост, от която много трудно ще излезем. Ако се допусне това, до месец-два битовите потребители ще имат да плащат не една, а 2-3 сметки, което ще ги затрудни много повече, заяви енергийният министър.