Учител и четирима ученици са сред новозаразените в Сливенско

Заболеваемостта в област Сливен падна до 357,16 души на 100 000 лица от населението при 512,2 в началото на седмицата.  Занижение се отчита по този показател и в средната стойност за страната, която от 768,5 души в началото на седмицата към момента е 593,49 души на 100 000 лица от населението, съобщиха от Областния кризисен щаб.

През последното денонощие са регистрирани нови 36 болни с COVID-19. Сред тях са учител и четирима ученици. Двама от учениците са от групата от Професионалната гимназия по техника и технологии в Нова Загора, която бе на посещение в Севиля, Испания. Положителните проби са отчетени при извършените в петък и събота изследвания на всички 25 ученици, които се прибраха с негативни тестове от Испания. Няма данни двамата новодиагностицирани гимназисти да са имали контакти със съучениците си след завръщането или с други ученици от гимназията, тъй като обучението се извършва онлайн.  Групата, пребивавала в Испания, се е състояла от 31 ученици и четирима учители.  Диагностицирани със заболяването досега са 8 деца и 1 учител. Всички са в сравнително добро състояние, по данни на РЗИ.

Излекуваните през последното денонощие са 60 души.

За съжаление, починаха двама неимунизирани пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания, на възраст 75 и 54 години. Областният щал изказва съболезнования на семействата и близките.

65 493 са приложените дози ваксини в областта, като 127 са поставени вчера. 35 475 са ваксинираните граждани със завършен имунизационен статус.