Учениците от 7, 8 и 12 клас се връщат в училищата

В класните стаи от днес се връщат 7, 8 и 12 клас. От началото на януари присъствено вече учат децата от 1 до 4 клас. Това прави около 60-70% от всички ученици.

Гимназистите от 8 и 12 клас не са присъствено на училище от 29 октомври, седмокласниците – от средата на ноември. През януари кабинетът и НОЩ единодушно решиха, че именно 7, 8 и 12 класове са тези, които първи трябва да се върнат заради изпитите, които им предстоят.

В столицата присъствено на училище ще се върнат 31 000 седмокласници, осмокласници и дванайсетокласници. Това са около 25% от учениците от 5 до 12 клас, което означава, че училищата няма да са пренаселени.

Според  началника на РУО София – град Ваня Кастрева връщането ще е много балансирано и плавно.

Всеки директор трябва да организира спазването на мерките за безопасност, както са разписани в заповедите на министрите на здравеопазването и образованието. На входовете не трябва да се допуска струпване на ученици, там ще се наблюдава дали има деца със симптоми.

„Всяко училище има най-малко 2-3 входа и изхода. Всички те ще бъдат отворени и ще има график, откъдето ще влизат и излизат учениците от различните класове“, обясни началникът на РУО Бургас Виолета Илиева.

Движението в коридорите ще е в определените посоки, ще се дезинфекцира, стаите ще се проветряват, ще се използват и закупените вече въздухопречистватели. Колкото до носенето на маските Кастрева обясни пред БНТ:

„За учениците от 5 до 12 клас е задължително, включително в час, с възможност за решение от гледна точка на така наречените „почивки“ от носенето на маски, т.е. при отворени прозорци. Но в общите помещения това е задължително, в коридорите, на двора също могат да са без маски, ако няма смесване на групи“.

Децата от 1 до 4 клас може да са без маска в клас, защото са само с един учител. Ако обаче учителят или училището реши, те също трябва да са с маски в час. Учителите вече няма да са със шлемове, а задължително с маски. Според Ваня Кастрева след влизането на големите ученици в училище ситуацията стриктно ще се следи.

„Ще се проследи какъв ще бъде процентът на заболелите, затова има и специализирана платформа „карантина“, в която директорите на училища имат задължението ежедневно да нанасят данните за тяхното училище“, заяви тя.

Според вирусолога проф. Радостина Александрова е много важно да се спазват мерките за безопасност след връщането на големите ученици в клас.“Напълно е възможно да се наблюдава покачване на заболелите, отделна тема е как то може да бъде обвързано конкретно с училищата, тъй като те в крайна сметка отразяват това, което се случва в обществото. Всяко нещо се следи и решенията се взимат в динамика въз основа на ситуацията“, коментира проф. Александрова.

Идеята е, след като се видят данните на заболелите след връщането на големите ученици, ако се наложи, ситуацията да се коригира.