Ученици създадоха филм за „Хан Тервел“

Историята на „Хан Тервел“ претворена от децата  ще има прожекция на 17 април от 11.00 часа в Дом на киното.

Това е третата част от проекта на учениците от Общност за Демократично Образование, които заедно вече създадоха първите два епизода от поредицата „Хан Кубрат“ и „Хан Аспарух“.  Всички филми са заснети с техниката стоп-моушън анимация, лего фигурки, декори от пластилин и подръчни материали. Под ръководството на режисьора и художник Иван Николов проектът стартира в началото на май 2019 г, разказва Днес.бг.

Сюжетът ни среща с дете, ученик и внук на Професор Пънкчев (главният герой от „Хан Аспарух“). На „Младши“ му предстои важен изпит върху царуването на Хан Тервел, а той никак не обича да учи от учебника. Затова решава да използва машината на времето на дядо си, да се запознае направо с владетеля и да стане свидетел на най-знаковите събития от историята ни от тази епоха. Има забавен сблъсък между огромната разлика в епохите, но главният герой всъщност става приятел на владетеля и научава всичко, което му е необходимо чрез собственото си преживяване

Идеята историята за Хан Тервел да мине през преживяванията на героя Пънкчев Младши не е на учителя, а се ражда случайно. „Загубихме лего фигурката на Професора (от „Хан Аспарух“), която е специфична и нямаше как да участва отново този герой. Така някой от децата предложи новата идея, която се разви с включването на момичетата от заниманието по творческо писане, когато се заеха да разпишат характерите, препятствията, през които минава, смешките и т.н.“, разказва за процеса Иван Николов.

Той и екипът му от деца са се спрели на стоп моушън анимацията, защото за разлика от компютърната, могат да работят едновременно повече хора. „При него има голям брой и разнообразни задачи – писане на сценарий, изработка на декори, работа с камерата, монтаж на компютър, всякакви допълнителни подпомагащи функции. Това дава възможност дори по-малки деца или такива без опит да се включват в процеса, а в същото време разнообразни умения на участниците могат да се проявят и всички те да участват в процеса и да имат принос в създаването на общ краен продукт.“, разказва Иван Николов, цитиран от Днес.бг.

Колкото до историческата част и сценария, с нея се занимаваше колегата ми, Милен Димитров, заедно с група деца от заниманията по творческо писане. Следва се съдържанието в официално одобрените учебници.

Така двама учители и 20 деца  участват в подготовката на този филм.Общо са заснети 10 744 кадъра – снимаме по 12 кадъра за всяка секунда от филма.

„Моята роля е да го напътствам и като човек с опит в правенето на кино да поддържам по някакъв начин връзката с реалността и рамката на проекта. Имам предвид, че понякога има идеи, които са неизпълними и аз в този момент мога да допринеса с моите знания и опит“, разказва още Иван Николов.

Самият той също е научил много, покрай създаването на тези три филма.“Истината е, че всеки път съм удивен от гъвкавостта, бързината  на учене, блестящите идеи, които  хрумват на децата. Този проект е доста различен, поради поставения срок от самите условия на финансиране. Така че аз трябваше да се науча как да осигуря спазването на срокове, заедно с поддържането на свободния избор и протичане на процесите на осъзнаване и естествено темпо при всеки от участниците.

Също трябваше да направя компромис да не настоявам винаги една задача да се завършва от този, който я е започнал – просто защото не можем да си позволим изчакването. Това създава друга атмосфера – на подкрепа, на заедност, на обща отговорност, вместо индивидуална.“, заключава учителят и режисьор, цитиран от Днес.бг.