Ученици от Професионалната гимназия по икономика в Сливен гостуваха на Областна администрация

Ученици от Професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ гостуваха на Областна администрация Сливен. Посещението бе продължение на добрите контакти, осъществени по време на първото регионално ученическо състезание за инфографика, организирано по инициатива на гимназията и Териториалното статистическо бюро.

Десетокласниците от ПГИ се запознаха с функциите на Областния управител и основните дейности на администрацията, след което имаха възможност да посетят работните места на служителите, за да научат повече за вътрешните правила и механизми, по които работи държавната институция.

В конферентна зала „Георги Данчев“ на Областна администрация, учениците бяха посрещнати от заместник-областният управител Антоний Андонов. Той ги запозна с делегираните от държавата функции на областните управители, както и с данни от последното преброяване на населението и броя на язовирите в област Сливен. В последвалия непринуден разговор възпитаниците на Професионалната гимназия по икономика проявиха интерес към събираната статистическа информация и нейното използване за дейността на администрацията. Зададоха и въпроси, свързани с преброяването на населението в квартал „Надежда“, демографските проблеми на региона, причините за недостатъчните по обем инвестиции в Сливен, има ли инвеститорския интерес към развитието на Сливенските минерални бани и какво е необходимо, за да се работи в една областна администрация.

След това учениците от ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ бяха посрещнати сърдечно в кабинета на областния управител Минчо Афузов. Той ги запозна с географската и демографска спецификата на Сливенска област и съвместната работа на Областната администрация с останалите държавни институции и органи на местното самоуправление и разказа накратко за основните приоритети в дейността на администрацията и организацията на последните парламентарни избори. От своя страна гостите проявиха интерес към възможностите за участие на своето училище в програмите за енергийна ефективност.

В края на срещата областният управител изтъкна активното и успешно участие на Икономическата гимназия в различни финансиращи програми и пожела на своите гости успехи в училище и добра професионална реализация.19