Учен: Хората с кръвна група А прекарват по-тежко коронавируса

Има връзка между кръвните групи и тежестта на протичане на заболяването от коронавирус – хората с кръвна група А прекарват по-тежко заболяването, защото се нуждаят от повече кислород, обясни имунологът акад. Богдан Петрунов. Докато хората с кръвна група 0, прекарват по-леко заболяването, нуждаят се от по-малко оксигенация, каза ученият пред bTV.

Епидемията от коронавирус ще продължава, това е естественият ход. Няма да може за няколко месеца да се успокои всичко и ние да си представим, че сме ликвидирали епидемията, смята имунологът.

Броят на заразени с коронавирус в страната днес отново постави рекорд. 132 са положителните проби за изминалото денонощие по данни на Националния информационен портал. Най-много са заразените в София, Пазарджик и Кюстендил. Починали са 6-ма души.

Според акад. Петрунов в момента епидемията се развива повече в отделни гнезда и региони. България обаче е малка страна и поради тесните контакти тя ще получи по-масово разпространение.

Разпускането на мерките очевидно е свързано с увеличаването на броя на заразените, категоричен беше акад. Богдан Пертунов, председател на отделението за медицински науки в БАН.

Според него носенето на маска в закритите обществени места и транспорта е задължително. Когато има хора без маски, това обезсмисля и усилията на другите да се пазят. Според акад. Петрунов, когато човек е с маска, върху него попадат по-малко единици от вируса.

Случаите на новозаразени с COVID-19 се увеличават в цял свят, отбеляза още ученият.

„Увеличават се случаите в двете Америки, Европа, тепърва в Африка започват. Епидемията още е в ход, това трябва да стане ясно на всички. Популационният имунитет, който се мъчим да създадем, не е толкова висок“, каза още той.

По думите му само 8-10% от боледувалите са развили антитела, според проучване, направено в Женева. Като цяло не е висок процентът на тези, които носят антитела. Според академика ваксината вероятно ще бъде решение, но и на нея не могат да се възлагат абсолютни надежди.

Според изследванията не се създава траен, „вечен имунитет“, както при други болести.

Имунологът отново подчерта, че топлото време едва ли ще помогне в битката срещу заразата, като даде пример с Бразилия, където в момента има много случаи на болни.