Творческите гилдии в Сливен – впечатлени и с висока оценка за Майските дни на културата

Изминалите събития, посветени на изкуството и културата през майските дни в Сливен, бяха сред акцентите на инициираната от кмета Стефан Радев среща с представители на различните творчески гилдии в града. Сред тях бяха писатели, поети, художници, музиканти, актьори, общественици, педагози, читалищни деятели. Единодушно бе мнението на творците, че тазгодишната програма на Майските дни на културата „Сливенски огньове“ е предложила феерия от интересни и разнообразни събития за различни възрасти и вкусове.

Кметът поздрави всички за съвместната работа досега и усилията, които полагат за обогатяване на изкуството и културния живот в града.

„Искам да благодаря на всички културни институти, творчески съюзи и индивидуални творци, които се включиха и задно успяхме да реализираме тазгодишните „Сливенски огньове“. Такива събития са плод на съвместната ни работа и на хората, които са най-активните, флагманът на културното развитие, културните институти от града и хората на изкуството“, заяви още  кметът. В тази връзка бяха обсъдени предложения и идеи за следващата година, които да бъдат включени в културната програма и тя да бъде още по-атрактивна, да привлича нови публики.

На срещата тема на дискусия бе обновяване на пространства и обекти в Сливен, които да се превърнат в места за общуване и промотиране на различни културни събития. По думите на Радев Общината има амбиции в тази посока и обмисля различни възможности за финансиране. Освен това той посочи, че в момента се работи по идеята за промяна на статута и за увеличаване на размера на наградата „Сирак Скитник“, която Общината възстанови след петгодишно прекъсване. Призът е част от  Националната изложба за изобразително изкуство – Сливен, която е сред ключовите събития в програмата за Димитровден.

„Вярвам, че изкуството трябва да бъде поощрявано, надграждано и подкрепяно във времето. Но това не може да се реализира само с общински политики, необходима е финансова помощ от страна на държавата. Особено за културните институти, които са под опеката на Министерството на културата“, бе категоричен градоначалникът.