Твърдица отпразнува 24 май

Община Твърдица отпразнува един от най-светлите български празници – 24 май с тържествено шествие и празничен концерт пред Народно читалище „Св.св. Кирил и Методий 1914 г.“

Традицията по отбелязването на деня на българската азбука, просвета и култура, и тази година събра жители и гости на общината на площада пред читалището, което също отбелязва своя голям празник.

Кметът Атанас Атанасов поздрави учителите, учениците, хората на изкуството и духа от Твърдица със светлата дата. „Словото е началото на всичко свято и добро за нас като нация. То ни нарежда сред народите с висока духовност, то ни е опазило през тежки времена като българи. Днес то пази нацията ни единна, въпреки времената на тежки разделения. Вие сте хората, които го пазят и разпространяват, бъдете здрави и силни, за да са силни и децата ни!“, каза той в поздравлението си.

Според Атанасов просветата и образованието днес са най-добрият път за преодоляване на бедността и  на социалната изолация. „Знанието означава постигане на личните цели, добра професия, достоен живот и напредък за цялата ни държава!“, обърна се той към учениците от Твърдица. Отличниците получиха грамоти и парични награди.

Абитуриентите от Випуск 2023 Твърдица изпрати със специални плакети.

В празничното шествие участваха ученици и учители от СУ „Неофит Рилски“, клуб „Млади възрожденци“, театрална група „Театърът сред вас“, Български младежки червен кръст, вокалните групи „Медени звънчета“ и „Мечта“, музикална група „Хамелеоните“, клуб „Предприемачество“, детските футболни отбори, групите по интереси „Земята наш дом“, „Аз и моето бъдеще“, както и професионалните паралелки по кулинарство и облекло.

Към шествието се присъединиха и НЧ „Св.св. Кирил и Методий 1914“, ТД „Чумерна“, гр. Твърдица и НЧ „Христо Ботев“, с. Оризари.