Твърдица е домакин на празника на балканските градове „Балканът пее и разказва“

Тазгодишното издание на празника на балканските градове Котел, Елена, Дряново, Трявна, Гурково и Твърдица – „Балканът пее и разказва“, ще се проведе на 10 юни, а домакин ще бъде град Твърдица.

Датата съвпада с честването на 40-годишнината от първото присъединяване на града към празника през далечната 1983 година.

Организатори на празника са Община Твърдица и Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий 1914”. Основната част от събитията ще се проведат в едно от най-модерните съоръжения на общината – стадиона на гр. Твърдица.

„Тази година празникът е особено важен за Твърдица, защото ние отбелязваме и кръгла годишнина от участието си в него. 40 години, независимо от времената и предизвикателствата, Община Твърдица участва в тази силна и родолюбива традиция. Това е знак, че доброто може да обединява, а приемствеността ни съхранява.“, каза за „Сливен нюз“ кметът на Твърдица Атанас Атанасов. 

Празникът на балканските градове Дряново, Трявна, Елена, Гурково, Котел и Твърдица се провежда всяка година, като градовете редуват домакинството. За първи път „Балканът пее и разказва“ е проведен в град Елена през 1974 г., а домакин на втория празник е Дряново (8 май 1976 г.). Д

До днес общините организатори съхраняват фолклорните традиции и поддържат жив духа на българския бит и фолклор. Песенното, приказното и танцовото изкуство на различни фолклорни области в страната се срещат всяка година, за да затвърдят българската идентичност и любовта към народното творчество.

За събитието в Твърдица е организиран предварителен конкурс на тема: „Възпроизвеждане на оригинални везбени мотиви от облеклото на балканските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Гурково и Твърдица“, под надслов: „Балканът – пазител на традиции“, чиито победители ще се обявят и наградят преди закриването.

Ще бъде спазена и дългогодишната утвърдена традиция на празника, където занаятчии от всички градове ще могат да разположат на щандове своята продукция и сувенири.

Вижте пълната програма: