Турция сменя името си

pixabay

Властите в Турция ще ребрандират имиджа на страната в света, съобщават местните медии.

По-рано този месец президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че международно признатото име на страната се променя от „Turkey“ на „Turkiye“, съобщава TRT.

Според него думата „Turkiye“ най-добре изразява „културата, цивилизацията и ценностите на турската нация“. Именно такова е и наименованието на страната и на турски език.

Страната приема името, след като получава независимост от западните сили през 1923 г., които временно я окупират. До тогава европейците са я познавали като Османска държава, а след това – под много вариации на думата „Турция“. Най-употребяваното име беше латинското „Turquia“, а най-присъстващо беше „Turkey“.

Съгласно речника на Кеймбридж думата „Turkey“ се определя като „нещо, което пада лошо“, както и „глупав“ или „смешен човек“.

Повечето от хората в Турция са на мнение, че наименуването на държава според нейната местна вариация има смисъл и съответства на целите на страната за определяне как другите трябва да я идентифицират, пише News.bg.

Предвижда се с цел укрепване на бранда „Turkiye“ терминът „Türkiye“ да се използва във всички видове дейности и кореспонденция, особено в официални отношения с други държави и международни институции и организации, вместо „Turkey“, „Turkei“, „Turquie“ и други подобни.