Турция ще върне мигрантите на границата след пандемията от COVID-19

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу каза по националната телевизия, че изтеглянето на хиляди нелегални имигранти и бежанци от границите с Гърция на река Марица към вътрешността на страната е просто тактически ход и че след като приключи пандемията от коронавируса, те отново ще могат свободно да преминават границата на Турция към Европейския съюз. Това пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema, цитирано от агенция „Фокус“.

Според изданието изявленията на министъра потвърждават гръцките позиции, изразени от началото на кризата по границите между двете страни, че Анкара действително използва като лост за натиск мигрантите и бежанците, за да изнудва ЕС да предоставя на правителството на Ердоган огромни парични суми.

„Ще ви кажа нещо, което хората все още не знаят“, заяви Сойлу. „Евакуирахме „Пазаркуле“ от снощи, може би това е нова информация“, заяви министърът в телевизионно интервю, часове след като хиляди мигранти бяха евакуирани от импровизирания лагер на гръцко-турската граница в близост до гръцкия контролно-пропускателен пункт в Кастанис.

„Превозихме бежанците обратно в девет провинции. Ще ги приютим в центрове за депортиране“, продължи той. „Операцията продължи до сутринта. Около 5800 бежанци са изведени оттам“, каза турският вътрешен министър и добави: „Това беше предпазна мярка. Трябваше да го направим. Но никой не трябва да се чувства комфортно с нея“, добави той с тон, който може да се счита за почти заплашителен. Той продължи да предупреждава: „Когато пандемията от коронавируса приключи, няма да възпираме мигрантите, които искат да се върнат на гръцко-турската граница в „Пазаркуле“, представя думите му гръцкото издание.

„Това не е ли промяна в политиката?“, попитаха турските журналисти за решението да се преместят хиляди мигранти от гръцко-турската граница обратно във вътрешността на Турция. „Не, ние приехме този ход като предпазна мярка, като хуманитарна мярка“, беше отговорът на турския министър на вътрешните работи, който ясно призна, че отстраняването на 5800 мигранти от гръцко-турската граница е извършено в съответствие с координиран план на турското правителство.

В отговор на интервюто заместник-министърът на външните работи на Гърция Йоргос Кумуцакос отбеляза, че изявленията му могат да оставят малко съмнение за тези, които са скептично настроени към гръцките претенции. „Изявленията на Сойлу са отговор на онези, които все още са имали най-малки съмнения, че събитията край Марица са агресивен план за грубо изнудване на Гърция и Европа чрез експлоатация на мигрантите“, каза още гръцкият министър.