Туристическият бранш е притеснен за блокирането на страната от зърнопроизводителите

Зърнопроизводителите планират да блокират и гранични пунктове

Туристическият бранш е притеснен от блокирането на пътищата от зърнопроизводителите в продължаващия активен сезен по Българското Черноморие и на обиколните чужди групи във вътрешността на страната. „Ситуацията ще повлияе негативно на туризма със затварянето на основните пътни артерии, защото все още има чужди туристи у нас и се очаква други да пристигат“, коментира пред TravelNews Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите и управител на „МТС България“, която компания представлява у нас най-големия британски туроператор Jet2holidays и германския FTI. Според него не е нормално заради един бранш да страдат всички останали. Със затварянето на пътища няма да могат да се осъществят трансферите на автобусите до летищата и туристите могат да изпуснат своите полети. Това ще доведе до негативен имидж за България, подчерта Грошев. По думите му туроператорите ще трябва да плащат неустойки и да поемат разходите. „Едва ли зърнопроизводителите и държавата ще ни поемат щетите“, подчерта той. От друга страна той очаква, че може да има откази на резервации за пристигащите групи.

„Получава се един абсурд, защото ние ще трябва да платим сметката на зърнопроизводителите. При техния оборот от 10 млрд. лв., реализират печалба 2.5 млрд. лева, голяма част от която е в резултат на субсидии. Никой друг бранш не печели толкова и не е толкова субсидиран. Ние ще трябва да им помогнем да си купят по още едно Бентли“, бесен е Иван Грошев.

Зам.-председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Даниела Стоева смята, че ако се реализира протестът по обявения начин с блокирането на пътищата в цялата страна, това ще създаде сериозни проблеми на туризма. Сега е пикът на обиколния туризъм с групите из страната и ще има негативен имидж за България. Според Стоева трябва да има съдействие от зърнопроизводителите и властите за преминаването на групите за организиран туризъм.

travelnews.bg

снимка: Мирослав Иванов