Турхут Исмаил – мюсюлманинът, който укрепва и реставрира църкви в Котленско

Снимка: БНР-Бургас

Близо 200-годишна възрожденска църква в котленското село Катунище укрепва и възстановява строителният предприемач Турхут Исмаил от карнобатското село Искра.Той е етнически мюсюлманин, който строи, укрепва и реставрира  църкви.  Това е 15-ият храм, който той спасява от разрушаване. Вече 11 години благодетелят работи по реставрацията и съграждането на малки църкви в Странджа и котленския Балкан.

30 хиляди лева е осигурила Сливенската митрополия за укрепването на малката църква „Света Троица“ в села Катунище. Храмът е построен през 1830 година и е в много тежко състояние. С аварийния ремонт се захваща Турхут Исмаил:

„Сега, преди зимата, просто правим аварийно укрепване да не се случва голямата беда. Пък живот и здраве вече напролет ще продължим със същинската реставрация“

И докато подрежда задачите си, а сред тях и реставрирането и изографисването на две църкви в Лозарево и Сунгурларе Турхут вече работи по своя проект наречен мечта. Я тя е да остави на хората в село Венец храм. Той ще носи името на „Свети Трифон“, който е много почитан в този лозарски район

Турхут Исмаил беше номиниран в кампанията на БНР за Будител на 2022г. Мечтата му е да съгради храм върху мост. Дори вече има готов проект.

„Видях силата на храма“, казва Турхут Исмаил. „В храма, човекът има страх от Бога, по-морален става. Без храм държава няма. Хора са ме питали: „Добре де, вашите мюсюлмани не те ли упрекват, че ги възстановяваш?“. Не, вярващият човек уважава другия вярващ. По-скоро уважение може да няма между атеиста и вярващия“.

Това казва той пред БНР-Бургас.