Цялата Пожарна в Сливен се нареди зад 8-годишния Константин, гасил пожара в Крушаре (снимки)

Произшествието, при което е участвал малкият Константин Георгиев, е станало на 16 юли в село Крушаре. В стопански двор, близо до сгради с животни, селскостопанска техника и места за съхранение на фураж, е възникнал пожар, вследствие на запалени супи треви.

Константин, баща му и вуйчо му са първите, които виждат как пожара се разраства и застрашава да стигне до стопанските постройки. Незабавно с подаването на сигнал до 112 те започват да гасят пожара с помощта на ръчни средства. При пристигане на пожарникарите Константин продължава да помага до пълното ликвидиране на опасността. „Беше страшно и горещо, пареше, но трябваше да го изгасим”, каза Константин. За него постъпката му не е нещо особено, просто е искал да помогне.

Контантин е ученик в НУ”Васил Левски” в град Сливен. Ръководството на Регионалната дирекция ПБЗН е изпратило „Благодарствен адрес” до директора на училището.

Комисар Владимир Демирев директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност
и защита на населението” в Сливен връчи грамота и награди на 8-годишния
Константин Пенков Георгиев за смелата му постъпка при гасене на пожар в
сливенското село Крушаре. В присъствието на целя състав на Районната служба ПБЗН Демирев изрази своето възхищение от постъпката на смелия второкласник. 
„За мен е удоволствие да стисна ръката на един достоен младеж, каза Владимир
Демирев, особено във времена, когато имаме все по-малко примери на съпричастност. Благодаря на неговите родители и учители, че са възпитали в това дете чувство за дълг и отношение към другите и обществото. Искрено се надявам неговата постъпка да послужи за пример и на други млади хора в нашата страна”, добави още комисар Демирев.

Константин Георгиев получи грамота за проявена съобразителност, инициативност и
смелост, както и книги, и материали, свързани с професията на пожарникаря.
Дежурната смяна даде възможност на детето да опознае отблизо техниката и
оборудването, с които пожарникарите гасят пожари и помагат на хората всеки ден.