Цяла България влезе в Етап 1 от COVID картата. Какво следва?

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната стигна 275.8 на 100 хиляди, пише  DarikNews.bg. 

От сайта на Центъра по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ са премахнати цветовите зони, които указват нивото на разпространение на коронавируса по области.

Данните на единния информационен център за коронавируса обаче показват, че от днес цяла България е в червената зона по предишната цветова класификация – с над 250 заразени с коронавируса на 100 хиляди души за 14 дни. 

Промяна има и в картата на епидемичната обстановка по региони. Цялата страна е в I етап от Плана за справяне с пандемията.

Етапите са разписани в актуализирания План за справяне с пандемията. Той предвижда при влизане в Етап 1 да се въвеждат общи противоепидемични мерки, сред които носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, спазване на дистанция и завишена хигиена, работа от разстояние там, където е възможно. Предвижда се и провеждане на засилен сутрешен филтър в образователни и детски заведения, както и в институциите за предоставяне на социални грижи. 

Мерките ще бъдат въвеждани със заповеди на Регионалните здравни инспекци, а ако един регион влезе в Етап 4, ще се налагат мерки на национално ниво.