ЦИК вече е с нов шеф

Снимка: БГНЕС

Със скандал беше избран новият председател на ЦИК Алексанъдр Андреев. Опозицията не остана доволна от него, защото не получи отговори на поставените въпроси, свързани с организацията на машинният вот на предстоящите избори.

Въпреки това мнозинството подкрепи кандидатурата на Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия. Той беше и единственият номиниран за поста. Кандидатурата на Андреев е на неправителствена организация – Федерацията на независимите студентски дружества. Предложението той да оглави изборната комисия, управляващата партия припозна като своя кандидатура.

До момента Андреев беше член на ЦИК и неин говорител, избран от квотата на ГЕРБ, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП.
От левицата и от ДПС настояха да получат конкретни отговори от него за организацията на предстоящия вот, но Андреев лаконично обясни, че ЦИК е колективен орган, който организира и провежда изборите и не би могъл той да даде отговори на въпросите, защото те ще са решение на цялата комисия.

Андреев увери, че ЦИК ще спази закона такъв, какъвто е приет от НС.

От ДПС първоначално декларираха, че ще подкрепят кандидатурата му, защото това е отговорното поведение, но след като не останаха доволни от отговорите му, не участваха в гласуването. „Ако няма председател, ще има пълен хаос в работата на този държавен орган, който трябва да се справи с предизвикателството да организира машинното гласуване“, посочи лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Според него целта на мнозинството е създаване на хаос и спекулации.

„Знаят, че ЦИК няма сграда с достатъчна площ, професионална администрация, добре знаят, но удобното прикритие при провал е стоварването на отговорността на друг и е присъщо за тези, които случайно са попаднали във властта и тях не ги интересува демократичното развитие на страната“, обвини той.

От БСП пък бяха против кандидатурата на Андреев.

„Предишният председател подаде оставка, защото парламентът прехвърли изцяло отговорността за машинното гласуване на ЦИК. Андреев вчера призна за множество недъзи в изборния процес, но не даде предложения как да бъдат преодолени“, коментира Надя Клисурска.