Церемония, две изложби и велопоход за Деня на Независимостта в Ямбол

На 22 септември, четвъртък, Ямбол ще почете Деня на Независимостта на България с тържествена церемония, велопоход и две тематични изложби.

Честването ще започне в 9:45 часа с празнична програма на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ пред сградата на Община Ямбол. В 10:00 часа е началото на церемонията по издигане на националния трибагреник с участието на представителни части от гарнизон Ямбол.

Кметът Валентин Ревански ще поздрави жителите и гостите на града с празнично слово. Ямболски свещеници ще отслужат благодарствен молебен.

В 11:00 часа от ул. „Георги Раковски“, пред Община Ямбол, ще потеглят колоездачите, участващи във велопоход „Независимост“, чиято финална точка ще бъде Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Всички желаещи имат възможността да се включат във велосипедната обиколка, а в резервата ги очаква приятна изненада.

Културно-информационен център „Безистен“ ще представи две тематични изложби.

Първата е „Българската независимост“, която се състои от 30 табла. Тя е изготвена от Централен държавен архив при Държавна агенция „Архиви“. Материалите ползвани за нея са от фондовете на ЦДА. Експонирана е в Народното събрание, а по-късно е подарена на Регионален исторически музей-Велико Търново. Изложбата ще бъде подредена пред Безистена на площад „Освобождение“ и ще остане само на 22 септември.

Втората експозиция е „Епохата на Фердинанд І“, състояща се 40 табла. За нея също са използвани материали от фондовете на ЦДА. Експонирана е в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и по-късно е подарена на РИМ – Велико Търново. В Деня на Независимостта тя ще бъде изложена пред сградата на Община Ямбол на улица „Георги Раковски“, а след това ще бъде преместена в Безистена, където ще остане до 1 октомври.

Ден на отворени врати е обявен в Културно-информационен център „Безистен“ и в Музей на бойната слава – посетителите имат възможността да разгледат експозициите им от 10:00 до 16:00 часа.