Цените вървят нагоре, а заплатите не мърдат

Цените на стоките в България вървят нагоре. Според данни от бюлетина за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА), масовите млечни продукти у нас като масло и кашкавал още са почти двойно по-скъпи спрямо средните цени в Евросъюза, предава „Монитор“.

Цената на маслото у нас през миналия месец достигна ниво от 1608 лв. на 100 кг, или с над 5,2% над отчетената през септември. Спрямо средната цена за ЕС от 929 лв. тя е 1,73 по-висока, като разликата е по-ниска в сравнение с отчетената през септември от над 1,9 пъти. Тогава цените за 100 кг бяха съответно 1528 лв. и 803,8. От САРА отчитат, че през октомври спрямо септември маслото в ЕС е поскъпнало с цели 15,6%

През миналия месец кашкавалът, продаван в България, е средно почти с двойно (1,84 пъти) по-висока цена, отколкото е средното й ниво в Евросъюза. Съотношението остава същото каквото и през август, когато бе 1,83 пъти. У нас масовият кашкавал „Витоша“ през миналия месец се е търгувал на едро по 1163 лв. за 100 кг, при средна цена за общността от 641,5 лв. Българската цена на месечна база е с 3,6% по-висока, а за ЕС е отчетено поскъпване спрямо септември от 6,1 на сто.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) цената му на едро у нас е с 93 ст. по-висока на годишна база и достигнала ниво от почти 12 лв. (11,95 лв./кг). Кравето сирене пък в края на миналата седмица е било със средна цена с половин лев (49 ст.) по-висока спрямо същото време на миналата година – 7,66 лв./кг срещу 7,17 лв. Пакетчето краве масло от 125 грама не е поскъпнало много – само с 9 ст. от 1,94 лв./бр. на 2.03 лв. на едро. Основната причина е, че голяма част от продаваните количества са внос от големите страни от ЕС, където то е доста по-евтино, пише Днес.бг, позовавайки се на „Монитор“.

Прясното мляко с 3% масленост е с 18 ст. по-скъпо на годишна база, като нарастването на цената на борсите е от 1,73 лв. за литър на 1,91 лв./л, сочат още последните данни на ДКСБТ.

При цените на суровото мляко, влияещи на стойността на готовите млечни продукти между нашия пазар и средното ниво в ЕС, разликите са много по-малко. В България изкупната цена през октомври е била средно 66 лв. на 100 кг срещу 70,77 лв. за 13-те основни производители на суровината в ЕС.

Предвижданията на САРА за развитие на млечното животновъдство са за намаление на поголовието до 190 хил. глави в следващите години до 2025 г. Повишените изисквания към животновъдството вследствие на Зеления пакт в ЕС и стратегия „От фермата до трапезата“ също ще оказват негативно влияние. Очаква се спадът в производството на краве и овче мляко да продължи и поради ниската възвращаемост и силната ценова конкуренция. Натискът върху млечното животновъдство е основно по линия на фуражите, но уравновесяването на търсенето и предлагането в бъдеще ще доведе до увеличение на цените.

В изследване на Института по храни и аграрна политика FAPRI към Университета на Мисури цените на млечните продукти в ЕС и САЩ ще се увеличават заради повишените разходи на фермерите, ако не бъдат компенсирани от нарастване на производството. През следващите години цената на сирената се очаква да остане стабилна, но цените ще бъдат с поне 12-15% по-високи, отколкото в периода 2016-2020 г.

Проучване на на Kite Consulting за Великобритания пък предполага, че ерата на евтините храни свършва. Значителната инфлация при разходите на фермите ще бъде пренесена към потребителите по млечната верига. Стойността на производство се е увеличила с между 15% и 70% в зависимост от използваната енергия и продуктовия микс.