Цените на повечето храни у нас са скочили рекордно в пандемията

Храните в България – най-скъпи за последните 5 години. Цените на повечето продуктите са скочили рекордно в пандемията, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от Нова телевизия.

Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години.

При плодовете и зеленчуците най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.

Точно година след старта на пандемията, и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете.

Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата коментира пред Нова телевизия, че в момента има по-свито търсене, тъй като пандемията е оказала негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стигнало до това, че се потребява, точно колкото е нужно.

Иванов заяви, че излишното потребление на храни – не съществува към момента.

Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8 %, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация, допълни още той.