Цената на захарта в Бургас, Сливен и Ямбoл върви нагoре

Само през последната седмица захарта в големите търговски вериги  в Бургас, Сливен и Ямбол с 15 ст.,показват данни на Системата за агропазарна информация.

Захарта надхвърли 3 лева за килограм в редица магазини в страната.

Средната цена в малките търговски обекти във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен е 3,10 лв. за кг. Оказва се, че в тези области захарта е по-скъпа от бензина, който поевтиня и средната му цена за страната вече е 2,98 лв./л. Ако броим и отстъпката за горивата от 25 ст. на литър, се оказва, че навсякъде в страната захарта вече е по-скъпа от бензина.

За една година захарта е поскъпнала с близо 87%. Средната цена на килограм захар в големите търговски вериги в страната е 2,63 лв., а в останалите търговски обекти е малко по-висока – 2,79 лв., показват данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). Точно преди година захарта в големите търговски вериги е била средно 1,41 лв. за кг, а в малките магазини – 1,61 лв. Оказва се, че увеличението на цените за година е с около 1,20 лв./кг. Преди година бензинът беше доста по-скъп от захарта – следно 2,30 лв. за литър.
Цените на захарта в страната стабилно вървят нагоре при положение, че това е борсова стока и при котировките на международните пазари няма съществена промяна, а през последния месец дори има спад.

www.dnes.bg