Цената на водата в Сливен може да са запази, като остане и формата за компенсиране

Цената на водата може да са запази за потребителите, като остане и формата за компенсиране. Това каза за БТА инж. Севдалин Рашев, управител на ВиК-Сливен. Дружествата получават компенсации за електроенергията, която се явява най-големия разход. Компенсациите се администрират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Инж. Рашев потвърди своите думи, казани в интервю за БТА в началото на годината, според които цената на кубик питейна вода с ДДС в област Сливен е трябвало от 1 януари да стане 3,80 лв., Сега абонатите на дружеството в областта плащат за кубик вода 2,02-3 лв.

Той подчерта, че оттогава има повишение на електроенергията, на горивата, консумативите, както и на минималната заплата.

И към днешна дата ВиК – Сливен има задължения, доколкото компенсациите закъсняват, каза Севдалин Рашев. В края на миналата година Дружеството имаше 11,5 милиона лева задължения за такса водоползване и за електроенергия. Сметките за ток нараснаха, заради няколко сухи години и необходимостта да се захранват помпените станции, за да се снабдява Сливен с питейна вода. Задълженията бяха погасени от „Български ВиК Холдинг“.