Цената на пелетите расте, а фабрики спират производството им

Цената на пелетите продължава да расте. Фабрики намаляват или спират производството им.

Колко по-скъпо ще струва отоплението с тях тази зима? 

Семейството на Борислав сменя печката си на дърва с камина на пелети преди две години, по проект за подобряване качеството на въздуха на община Монтана. Миналата година Борислав плаща за тон малко над 400 лева, а тази година намира за 600 лв., но още през пролетта, и то „с връзки“, при това в идеалното съотношение от 70% букова и 30%  иглолистна дървесина.

„Ако съм знаел, че цената ще стане 800 – 900 лв., примерно, можех да взема още поне два“, казва Борислав Борисов пред БТВ.

 

Малцина производители обаче могат да си позволят такова съотношение, освен с още по-драстично увеличение.

„Известни сме, че сме правили около 6 години само букови пелети, но в момента, от 7-8 месеца, сме само на иглолистна дървесина, тъй като намираме по-достъпна цена за нея“, заяви Емил Кръстев, собственик на фабрика за пелети.

Емил Кръстев успява да задържа цена от 800 лв. за тон, но е свил производството. Това води и до загуба на клиенти, част от които търсят пазар в други страни.

„В държави като Словения, Босна, Хърватска, суровината е по-евтина, отколкото при нас. Електроенергията също е по-евтина, дори имат и субсидии, които също са от голямо значение. При нас субсидии за нашия сектор няма и поради тази причина ние не сме конкурентоспособни“, обясни Емил Кръстев.

Междувременно цената за тон пелети – където ги има, вече стига до и над 900 лева за тон.