Цената на парното в Сливен расте с 2%, плащаме повече и на EVN

Най-малко ще е увеличението в Сливен – с 2% процента. При цените на парното и топлата вода за София се предвижда най-големият скок от 14 на сто, за Велико Търново поскъпването ще е с 13% а за Пловдив – с 9 на сто. При всички останали топлофикации промяната ще е между 8 и 11 на сто.

Има тенденция към повишаване на цените на парното и тока, но енергийният регулатор се опитва да защити интересите и на потребителите, и на дружествата. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов по време на обсъждането на цените, които трябва да влязат в сила от 1 юли, предаде БНР, цитиран от Новини.бг.

Предвижда се средно за страната  електроенергията да се повиши с 3 на сто , а топлоенергията – с 10 процента. „Поскъпването е свързано със скока на цените на природния газ и въглеродните емисии на европейските и световните борси и върху това регулаторът на може да влияе“, посочи Иванов и добави „Беше даден пример с „Топлофикация София“ – 77% от цената се формира от тези два основни ценообразуващи фактора, които трябва да ги приемем такива, каквито са“.

По време на общественото обсъждане от повечето топлофикационни дружества изразиха несъгласие с предлаганите от регулатора цени и заявиха, че са ощетени. Окончателно решение на енергийния регулатор ще бъде взето на 1 юли.

Предложението е от 1 юли токът за бита да поскъпне с 3 процента средно за страната, а парното и топлата вода – с 10 на сто.

Най-голямо увеличение при цените на тока и предвидено за клиентите на ЧЕЗ –  с 4 на сто. За потребителите на ЕВН и „Eнергопро“ електроенергията се предлага повишение с два процента.

Тези разчети на топлоенергията са направени при цени на природния газ малко под 40 лева за мегаватчас средно за страната, а от вчера горивото вече се продава за над 45 лева без такси и налози.  Това означава, че увеличението от юли може да се окаже и по-голямо. Същото важи и за електроенергията, чиято цена на борсите продължава да расте.