Цената на меда скача заради високата смъртност на пчелите

Цената на меда при продажба на дребно скача с една трета заради високата смъртност на пчелите. Ако през миналата година килограм от пчелния продукт се е търгувал на цени от 8-10 лв./кг в търговските вериги, през тази той поскъпва до 12 лв. Това съобщи за „Монитор“ председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куманов.

При цените на едро също се наблюдават ценови разлики спрямо година по-рано. През 2020 г. прекупвачи са изкупували мед на цени от 4.20 – 4.40 лв. за килограм, тазгодишната реколта обаче се очаква да надхвърли 5 лв./кг. Оказва се, че основна причина за поскъпването не са жегите и съпътстващата ги суша, а високата смъртност на пчелите.

Според браншовици тя е причинена от два основни фактора – нерегламентираните пръскания срещу вредители по земеделските площи и синдрома на празния кошер.

„За съжаление пръсканията в светлата част на денонощието продължават. Сериозен проблем в късна есен или ранна пролет е и синдромът на празния кошер, при който пчелите изчезват мистериозно от своите кошери“, поясни той. Именно поради тази причина пчелари настояват за въвеждане на държавни субсидии под формата на „такса опрашване“. Браншовици смятат, че на пчелно семейство трябва да бъдат отпускани поне 60 лв. помощи.

„Ако нечии пчели изчезнат, то трябва да се инвестират по 100 лв. на кошер, за да се купят нови, които обаче няма да произведат мед колкото едно силно пчелно семейство“, категоричен бе Куманов. Последното подобно предложение е изпратено до служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков преди около месец – отговор обаче все още няма.

Междувременно друго искане на браншовиците разделя гилдията на два лагера. Според едни цветният прашец също трябва да бъде регистриран като защитено наименование за произход по примера на странджанския манов мед.

„Благодарение на това, че регистрирахме мановия мед, произвеждан в Странджа, цената му се повиши с 5-6 лева.“

Моята мечта е да успеем да регистрираме и прашеца, тъй като това ще помогне много за целия регион“, коментира председателят на сдружение „Странджански манов мед“ Манол Тодоров, цитиран от Фокус. Част от колегите им обаче смятат, че подобна процедура би била тромава, тъй като цветен прашец може да бъде открит в почти цялата страна.

Председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов пък обобщи, че въпреки опитите на браншовици за раздвижване на пчеларския сектор статистиката сочи, че консумацията на мед на глава от населението у нас не се е повишила – тя остава между 300 и 400 грама за година, докато един германец изяжда близо 2 килограма мед годишно.