Тристранката одобри с 22% вдигане линията на бедност

504 лева да стане линията на бедност от 2023 година. Тя определя групата на хората, ползващи се от социално подпомагане, което е повишение с 22% от 413 лева сега.

Такъв относителен консенсус постигна Националният съвет за тристранно сътрудничество между държава, работодатели и синдикати, който в петък проведе заседание в Министерския съвет.

„Това повишение е 22% спрямо настоящия размер на линията на бедност. Това е най-високото увеличение през последните години откакто се прилага този механизъм. Считаме, че с това увеличение се покриват изцяло натрупаните в момента инфлационни процеси. Според официалната статистика инфлацията през август 2022 спрямо август 2021 е 17,7%, но това сравнява само тези два месеца. Средногодишната инфлация е 11,7%. Следователно с тези 22% ръстът на линията на бедност значително изпреварва инфлационните процеси“, представи позицията на държавата заместник-министърът на труда и социалната политика и председател на „тристранката“ Лазар Лазаров.

От най-големия синдикат у нас КНСБ се обявиха „против“, но не защото са против увеличение на прага, а защото искат то да е по-голямо.

КНСБ не подкрепи размера на линията на бедност от 504 лева от началото на следващата година, защото тя е резултат на методика, която ние настояваме от доста време да бъде ревизирана. Оценяваме факта, че служебният кабинет е в положение, в което трябва да транспонира настоящите наредби, но по тази методика не отчита инфлацията в малката потребителска кошница, а това са тези стоки, които хората около линията на бедност най-често купуват“, аргументира се Любослав Костов от КНСБ. И посочи още – по изчисления на синдиката линията на бедност следва да е 541, а не 504 лева.

КТ „Подкрепа“ пък се обявиха за повишението, но с изрично условие – следващият редовен кабинет трябва да ревизира методиката, по която се изчислява показателят.

Подкрепихме увеличението на 504 лева с ясното съзнание, че бурните инфлационни процеси по някакъв начин трябва да се отразят на линията на бедност. Но това налага промяна в методологията, каквато служебното правителство не би могло да извърши. Така че това наше искане ще бъде поставено пред следващото редовно правителство, тъй като то ще има достатъчно време, за да промени тази методология“, заяви Ваня Григорова от синдикалната организация.

Работодателите също подкрепиха вдигането на линията на бедност. „Имаме коментари по методиката, но в крайна сметка сме оценили, че това, което бе представено от Министерството на труда и социалната политика напълно отговаря на методиката, която бе изменена през миналата година, за да се използва един по-обективен и по-всеобхватен критерий. В този смисъл ние подкрепихме повишаването на линията на бедност като една необходима и правилна стъпка“, представи позицията на работодателите Мария Минчева от Българската стопанска камара.

Източник: news.bg