Трима служебни министри отказаха да бъдат в правителството на Слави

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщи, че е поканил трима служебни министри да останат в редовното правителство, което партията ще състави, но те отказали, предаде Днес.бг.

По-късно министърът на финансите Асен Василев, на икономиката Кирил Петков и на образованието Николай Денков изпратиха до медиите съвместно изявление, в което изложиха мотиви си за решението си.

Те не са харесали програмата на Слави Трифонов и предложеното от него правителство с премиер Николай Василев.

„Убедени сме, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси. Проведохме разговори с ИТН по тяхна покана. В хода на разговорите се видя, че ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период. Освен това ИТН предложи на сегашния служебен финансов министър Асен Василев министерски пост в друго министерство.

Ето защо и тримата решихме, че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата.

Благодарим на ИТН за отправените предложения! Желаем успех на бъдещото правителство!“, се казва в изявлението на Василев, Петков и Денков.