Три чаши червено вино седмично свалят кръвното

Учени установиха, че три чаши по 125 мл червено вино седмично могат да помогнат да бъде свалено кръвното налягане, но препоръчват, ако човек е въздържател, да не започва да пие, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от Dariknews.bg.

Специалистите са търсели връзка между флавоноидите в червеното вино и други храни и напитки и кръвното налягане сред 1000 германци. Тези съединения допринасят мускулите в артериите да се отпуснат. Така те се разширяват и кръвта тече по-добре.

Червеното грозде, люспите му, семената и виното, направено с тях, са много богати на флавоноиди.

Според Американската асоциация за сърдечно здраве, публикувала изследването, умерената консумация на алкохол може да е част от здравословният начин на хранене. Това означава не повече от една алкохолна напитка (14 мл алкохол, или почти 50 мл концентрат) дневно за жените и две за мъжете.

Британската здравна служба препоръчва не повече от 14 алкохолни единици седмично. Бутилка светло пиво съдържа 1,7 единици, а голяма чаша вино (250 мл) – около 3. Ако човек препива веднъж или два пъти седмично, съществува риск от хронично заболяване.

За изследването учените от Куинс юнивърсити в Белфаст и университета в град Кил са работили с данни от германската биобанка ПопГен за 904 души на възраст от 25 до 82 години. Те са анализирали каква храна приемат, микробиома им, кръвното им налягане заедно с други клинични данни. Стойностите на флавоноидите в храната им за предишната година е оценена според данни на американското министерство на земеделието. Анализиран е и микробиомът на участниците.

Резултатите показват, че участниците с най-висок прием на флавоноиди – от червено вино, ябълки и горски плодове, имат по-ниско систолично налягане (горна граница), както и по-разнороден микробиом. До 15,2 процента от връзката между богатите на флавоноиди храни и систоличното кръвно налягане може да бъде обяснено с разнородността на микробиома.

При горските плодове изяждането на 120 гр дневно се свързва с намаляване на систоличното налягане от 4.1 мм Хг.

Изпиването на 2,8 чаши червено вино (125 мл на чаша) се свързва с 3,7 мм Хг по-ниско систолично кръвно налягане.