Тръмп заплаши да спре окончателно американското финансиране на СЗО

Снимка: EPA/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре окончателно американското финансиране на Световната здравна организация и да преразгледа членството на САЩ в нея, ако тя не предприеме „съществени подобрения“ в срок от 30 дни, предаде Франс прес.

Тръмп замрази вноските на САЩ в СЗО миналия месец, като я обвини, че поддържа „дезинформацията“ на Китай за избухването на пандемията от коронавируса, припомня Ройтерс.

„Ако СЗО не се ангажира със значими подобрения през следващите 30 дни, аз ще направя моето временно замразяване на финансирането от Съединените щати за СЗО постоянно и ще преразгледам нашето членство“, заяви Тръмп в писмо, адресирано до шефа й Тедрос Аданом Гебрейесус, качено в Тwitter.

В него американският президент изброява примери, които той смята за грешки на СЗО в управлението на пандемията, обвинявайки я по-специално, че е пренебрегнала първите съобщения за появата на вируса и че е угаждала на Китай.
Малко преди да публикува фотокопието на писмото, Тръмп заяви от Белия дом, че СЗО е „свършила много жалка работа“ по отношение на кризата и че скоро ще вземе решение относно финансирането на организацията. Не съм доволен от Световната здравна организация, тя е марионетка на Китай, каза президентът, цитиран от АФП.

В писмото Тръмп подчерта, че единственият път напред за СЗО е да демонстрира независимост от Пекин, като добави, че неговата администрация вече е започнала дискусия с Тедрос Гебрейесус относно реформирането й, пише БТА.