Тома Биков: След вчера не можем да си позволим оставка

Снимка: БГНЕС

Политическата отговорност за това, което се случи вчера, се носи от президента, а техническата отговорност от т.нар. организатори на протеста. Това заяви в студиото на БиТиВи депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той обвини Отровното трио, че са в контакт с криминалния контингент.

„Нормалните протестиращи бяха превърнати във фон на крими контингента, изпратен от Васил Божков„, посочи Биков и допълни: „Ето ги, прати ги вчера, за Васил Божков говоря.“ Репликата на Биков бе отпратка към записа, пуснат от прокуратурата на телефонен разговор на бизнесмена с напусналия вече ПГ на БСП депутат.

„След вчера по никакъв начин не можем да си позволим и да обсъждаме оставка. Това би означавало да подадем оставка под натиска на криминалния контингент„, е тезата на Тома Биков. Той посочи, че дори и Христо Иванов, „един либерален човек“, е готов да подкрепи по-скоро тези, които хвърлят бомбички, отколкото тези, които пазят закона.

Според Тома Биков първата възможност за разрешаване на настоящата политическа криза ще бъдат не парламентарните избори, предсрочни или редовни, а президентските (бел.ред. те предстоят през 2021 г.).

Затова и депутатите от ГЕРБ вчера са напуснали пленарната зала за изказването на държавния глава: „… за да покажем, че до края между нас и президента няма да има диалог.“ Биков повтори тезата, че войната между институциите е започната от президента Румен Радев.

По думите на Биков предложението на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание има и друг смисъл – да възстанови политическия диалог, защото според тях ВНС е именно такъв терен, на който диалогът може да се случи. Тома Биков покани и президента Румен Радев да представи именно там готовата си вече Конституция.